Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
+36 29 413 553

UV-C fertőtlenítés alkalmazása és alkalmazás területei az élelmiszeriparban

Az UV-C sugárzás, az avval történő levegő fertőtlenítés, felületfertőtlenítés környezetbarát és gazdaságos megoldás. Alkalmazása során az UV sugarak, a hullámhossztól függően, közel 100%-ban elpusztítják a besugárzott térben és felületeken található mikroorganizmusokat.

UV-C technológia alkalmazása az élelmiszeriparban

A B&K Kft által forgalmazott levegőfertőtlenítő, felületfertőtlenítő, csírátlanító berendezések hatásos eszközei az élelmiszer előállítás során esetlegesen előforduló, de ott nem kívánatos gombáknak, penésznek, baktériumoknak és vírusoknak.

Az élelmiszer előállítás során az előállító felelőssége, az alkalmazott előállítási technológián át a csomagolásig, hogy a késztermék káros mikroorganizmusoktól mentes legyen.

Az UV-C fertőtlenítés alkalmazása már az állattartás során megkezdődhet, az állattartás helyszínének fertőtlenítésével, majd folytatódhat például a tejtermék előállítása során a helyiségek, a technológiai, csomagoló berendezések és végül a csomagolt termékek fertőtlenítéséve.

UV-C fertőtlenítés alkalmazása

A húsipar területén ugyancsak van csírátlanítási, fertőtlenítési feladat a technológiai folyamatok és a tárolás során egyaránt. A műszak végét követő takarítás után következhet a helyiségek, technológiai berendezések és eszközök UV-C sugárzással történő fertőtlenítése.

UV-C technológia alkalmazása húsiparban

 

A húsiparhoz, de a növénytermesztéshez is kapcsolódhatnak hűtőházak, ahol lényegében már a késztermék tárolása folyik. Az UV-C technológiát itt is segítségül hívhatjuk, a légfertőtlenítés lényegesen elősegíti a tárolási idő meg hosszabbítását, megakadályozza a penészedést, a mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal lényegesen lassíthatja a bomlási folyamatok elindulását.

UV-C fertőtlenítés - zöldség fertőtlenítés

 

Az italgyártás, így Pl. a borászat, sörgyártás területén is adódnak bőven csírátlanítási feladatok. A borászatokban, főleg a hagyományos pincével rendelkezők esetében a penész megjelenése a pincékben, a hordókon, palackokon hatással lehet a bor minőségére. Az UV-C sugárzás itt is hatékonyan bevethető a levegőfertőtlenítés és felületfertőtlenítés területén egyaránt. Sőt a hordók feltöltés előtti előkészítése során az UV-C sugárzással a hordó belülről is fertőtleníthető, így növelhető az érlelés biztonsága.


Az UV-C technológia kialakításának módjai az élelmiszeriparban

  • Szabadon sugárzó lámpatestek, falra, mennyezetre vagy állványra szerelve
  • Zárt, tokozott kialakítású levegőfertőtlenítők
  • Felületfertőtlenítők, ózongenerátorok hordozható és állványos kialakításban
  • UV C alagút szállítószalagokhoz
  • Egyedi tervezésű és kialakítású konkrét munkafolyamathoz tervezett UV C berendezések

 

Az UV C technológia alkalmazása nagyban hozzájárul, hogy az előállított élelmiszer teljes mértékben megfeleljen az élelmiszer biztonsági követelményeknek. Ugyanakkor az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy az UV-C sugárzás káros az élő szervezetekre, így alkalmazása fokozott körültekintést igényel.